mysig
Ambrosiakaka

Min ambrosiakaka med ca 100 g syltade apelsinskal och limesaft i glasyren.


Ingredienser:
Kaka:
- 150 g smör
- 3 st ägg
- 2.5 dl strösocker
- 0.5 tsk bakpulver
- 2.5 dl vetemjöl
Glasyr:
- 2 dl florsocker
- ca 1.5-2 msk vatten
- eller apelsinjuice eller apelsinsaft och pressad citron
- 50-100 g syltade apelsinskal


Utrustning du behöver:
- form med löstagbar kant / springform ca 22 cm i diameter
- elvisp
Gör så här:
Kaka:
-
Smält smöret och låt svalna. Sätt på ugnen på 175°C.
(Ta bort kastrullen från värmen när hälften av smöret smält. Då smälter resten av sig självt och smöret slipper bli onödigt varmt vilket kan ge lägre höjd på kakan.)
- Smörj och bröa en rund form, ca 22 cm i diameter.
- Vispa ägg och socker poröst, använd gärna elvisp.
- Vispa ner bakpulver.
-
Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret. Vispa snabbt ihop till en jämn smet, lägsta hastigheten på elvispen. Vispa inte längre tid än att allt är blandat.
(Om ditt smälta smör fortfarande är varmt är det extra viktigt att vara snabb med kakan in i ugnen så se till att ugnen blivit varm innan du gör detta.)
-
Häll smeten i formen.
Grädda i ca 40 min i 175°C i nedre delen av ugnen tills kakan fått fin färg. Prova med en provsticka om du är osäker. Provstickan ska vara torr.
- Ta ut kakan ur ugnen. Stjälp upp den efter några minuter på ett fat. Lägg gärna formen ovanpå och låt svalna. Lägg annars bakhandduk över.
Glasyr:
-
Mät upp florsocker i en liten bunke och tillsätt sedan vätskan. Tillsätt den mindre delen av vätska först och rör till en smidig smet, ta lite mera vätska om det behövs, men var försiktig, tar du för mycket så kommer glasyren rinna ner på sidorna av kakan.
Det är även viktigt att kakan svalnat innan du breder på glasyren, den kommer annars rinna ut.
-
Bred ut glasyren ovanpå kakan. Strö över syltade apelsinskal.
Servera när glasyren har stelnat, efter ca 30 min (tar kortare tid ju mindre vätska det är i glasyren).