Harry Potter tĂ„rta 🍰

(null)

(null)

Hej pÄ er alla!
Visste ni att det idag Ă€r internationella Harry Potter dagen? Jag Ă€r uppvĂ€xt med historierna om Harry och hans vĂ€nner och Ă€lskar dom Ă€n idag. Finns liksom ingen tidpunkt som inte passar att se en av filmerna eller lĂ€sa om en av böckerna. Jag Ă€lskar dom helt enkelt. Och anledningen till att det blivit internationella Harry Potter dagen just idag Ă€r att det Ă€r den 2 maj som slutstriden pĂ„ Hogwarts Ă€ger rum, sĂ„ nu har ni lĂ€rt er det ocksĂ„ om ni inte redan hade koll😉
 
Dagen till Ă€ra har jag bestĂ€mt mig för att göra en tĂ„rta. NĂ€rmare bestĂ€mt den tĂ„rta Hagrid ger Harry pĂ„ hans 11-Ă„rs dag!😍 Jag har valt att göra min tĂ„rta med chokladbotten och hallonmarĂ€ng och blev ju lite lĂ€tt kĂ€r i den kan jag sĂ€ga sĂ„ finns en risk att jag bakar den hĂ€r till nĂ€sta Ă„r ocksĂ„!😘
 
Recept:
  • 330 g vetemjöl
  • 400 g strösocker
  • 120 g kakao
  • 10 g bikarbonat
  • 10 g bakpulver
  • 10 g vaniljsocker
  • 10 g salt
  • 3 st rumsvarma Ă€gg
  • 350 g rumsvarm mjölk
  • 180 g neutral olja (tex rapsolja)
  • 300 g nybryggt varmt kaffe
Hallonpuré:
  • 250 g frysta hallon
HallonmarÀng:
  • 4 st Ă€ggvitor
  • 220 g socker
  • 1 nypa salt
  • 8 g vaniljsocker
  • 300 g rumsvarmt smör
  • œ - 1œ dl hallonpurĂ©
Dekoration:
Gör sÄ hÀr:
  • SĂ€tt ugnen pĂ„ 150 grader.
  • Smöra och klĂ€ formen med bakplĂ„tspapper (jag anvĂ€nde en stor form som var 24 cm).
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  • Vispa ihop Ă€gg, mjölk och olja för hand i en annan bunke.
  • TillsĂ€tt de torra ingredienserna och rör ihop till en tjock, jĂ€mn smet.
  • Rör ner kaffet i omgĂ„ngar tills allt Ă€r i och du fĂ„tt en tunn smet.
  • HĂ€ll smeten i en form/flera formar och grĂ€dda mitt i ugnen ca 50 min. KĂ€nn med en sticka sĂ„ att bottnarna Ă€r helt genomgrĂ€ddade.
  • LĂ„t bottnarna svalna helt (över natten fungerar utmĂ€rkt, har man grĂ€ddat dom bra blir dom inte torra).
Hallonpuré:
  • HĂ€ll hallonen i en kastrull och koka upp.
  • LĂ„t koka pĂ„ medelvĂ€rme och mosa dom lite lĂ€tt med en sked.
  • NĂ€r hallonen Ă€r varma/mosade tar du av kastrullen frĂ„n spisen.
  • Pressa hallonen genom en finmaskig sil.
  • LĂ„t hallonpurĂ©n svalna helt.
HallonmarÀng:
  • Ha Ă€ggvitor, socker, vaniljsocker och salt i en skĂ„l över ett vattenbad. LĂ„t sockret smĂ€lta medan du vispar lite för hand dĂ„ och dĂ„.
  • Ta bort skĂ„len frĂ„n vĂ€rmen nĂ€r allt socker har smĂ€llt och vispa med elvisp tills det har blivit en fin styv marĂ€ng som Ă€r helt sval. 
  • Vispa sedan ner smöret i omgĂ„ngar.
  • TillsĂ€tt lite i taget av hallonpurĂ©n, vispa in det i marĂ€ngen och smaka av.
  • FortsĂ€tt tillsĂ€tt hallonpurĂ© tills du har den smak du vill ha (jag hade i sĂ„ mycket jag kunde utan att marĂ€ngen skar sig, man fĂ„r testa sig fram).
SÀtt ihop tÄrtan:
  • JĂ€mna till tĂ„rtbotten lite lĂ€tt, den ska fortfarande ha en svag rundning.
  • LĂ€gg pĂ„ ett tunt lager med hallonmarĂ€ngen (ett crumblayer som de proffsiga sĂ€ger) och stĂ€ll tĂ„rtan i kylen ca 30 min.
  • Ta ut tĂ„rtan och klĂ€ in i ett tjockare lager med frostingen.
  • Gör sprickorna i tĂ„rtan med baksidan av en livsmedelspensel eller ett modelleringsverktyg.
  • Spritsa dit din text.
  • KLAR! Nu Ă€r det bara att njuta och varför inte passa pĂ„ att slĂ„ pĂ„ en av filmerna till?😘
    Ok



Kommentarer

Kommentera inlÀgget hÀr:

Namn:
Kom ihÄg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0