Harry Potter tĂ„rta đ°
Hej pÄ er alla!
Visste ni att det idag Ă€r internationella Harry Potter dagen? Jag Ă€r uppvĂ€xt med historierna om Harry och hans vĂ€nner och Ă€lskar dom Ă€n idag. Finns liksom ingen tidpunkt som inte passar att se en av filmerna eller lĂ€sa om en av böckerna. Jag Ă€lskar dom helt enkelt. Och anledningen till att det blivit internationella Harry Potter dagen just idag Ă€r att det Ă€r den 2 maj som slutstriden pĂ„ Hogwarts Ă€ger rum, sĂ„ nu har ni lĂ€rt er det ocksĂ„ om ni inte redan hade kollđ
Dagen till Ă€ra har jag bestĂ€mt mig för att göra en tĂ„rta. NĂ€rmare bestĂ€mt den tĂ„rta Hagrid ger Harry pĂ„ hans 11-Ă„rs dag!đ Jag har valt att göra min tĂ„rta med chokladbotten och hallonmarĂ€ng och blev ju lite lĂ€tt kĂ€r i den kan jag sĂ€ga sĂ„ finns en risk att jag bakar den hĂ€r till nĂ€sta Ă„r ocksĂ„!đ
Recept:
- 330 g vetemjöl
- 400 g strösocker
- 120 g kakao
- 10 g bikarbonat
- 10 g bakpulver
- 10 g vaniljsocker
- 10 g salt
- 3 st rumsvarma Àgg
- 350 g rumsvarm mjölk
- 180 g neutral olja (tex rapsolja)
- 300 g nybryggt varmt kaffe
Hallonpuré:
- 250 g frysta hallon
HallonmarÀng:
- 4 st Àggvitor
- 220 g socker
- 1 nypa salt
- 8 g vaniljsocker
- 300 g rumsvarmt smör
- œ - 1œ dl hallonpurĂ©
Dekoration:
- En tub grön kristyr (jag anvÀnde den hÀr frÄn Dr.Oetker)
Gör sÄ hÀr:
- SÀtt ugnen pÄ 150 grader.
- Smöra och klÀ formen med bakplÄtspapper (jag anvÀnde en stor form som var 24 cm).
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Vispa ihop Àgg, mjölk och olja för hand i en annan bunke.
- TillsÀtt de torra ingredienserna och rör ihop till en tjock, jÀmn smet.
- Rör ner kaffet i omgÄngar tills allt Àr i och du fÄtt en tunn smet.
- HÀll smeten i en form/flera formar och grÀdda mitt i ugnen ca 50 min. KÀnn med en sticka sÄ att bottnarna Àr helt genomgrÀddade.
- LÄt bottnarna svalna helt (över natten fungerar utmÀrkt, har man grÀddat dom bra blir dom inte torra).
Hallonpuré:
- HĂ€ll hallonen i en kastrull och koka upp.
- LÄt koka pÄ medelvÀrme och mosa dom lite lÀtt med en sked.
- NÀr hallonen Àr varma/mosade tar du av kastrullen frÄn spisen.
- Pressa hallonen genom en finmaskig sil.
- LÄt hallonpurén svalna helt.
HallonmarÀng:
- Ha Àggvitor, socker, vaniljsocker och salt i en skÄl över ett vattenbad. LÄt sockret smÀlta medan du vispar lite för hand dÄ och dÄ.
- Ta bort skÄlen frÄn vÀrmen nÀr allt socker har smÀllt och vispa med elvisp tills det har blivit en fin styv marÀng som Àr helt sval.
- Vispa sedan ner smöret i omgÄngar.
- TillsÀtt lite i taget av hallonpurén, vispa in det i marÀngen och smaka av.
- FortsÀtt tillsÀtt hallonpuré tills du har den smak du vill ha (jag hade i sÄ mycket jag kunde utan att marÀngen skar sig, man fÄr testa sig fram).
SÀtt ihop tÄrtan:
- JÀmna till tÄrtbotten lite lÀtt, den ska fortfarande ha en svag rundning.
- LÀgg pÄ ett tunt lager med hallonmarÀngen (ett crumblayer som de proffsiga sÀger) och stÀll tÄrtan i kylen ca 30 min.
- Ta ut tÄrtan och klÀ in i ett tjockare lager med frostingen.
- Gör sprickorna i tÄrtan med baksidan av en livsmedelspensel eller ett modelleringsverktyg.
- Spritsa dit din text.
- KLAR! Nu Ă€r det bara att njuta och varför inte passa pĂ„ att slĂ„ pĂ„ en av filmerna till?đ
Ok
Serie
Pretty Little Liars
2010 â§ Deckare â§ 7 sĂ€songerna. Ăr sĂ„ himla glad att ha dom alla pretty little liars. Dom sĂ€ljer jag inte đ
